WAT IS TANTRA?

Wat is Tantra eigenlijk? Vraag het tien deskundigen en je krijgt tien verschillende antwoorden. Het is iets wat je moet ontdekken, wat je moet ervaren. Pas dan weet je wat het is, echt is, wat het voor jou is. 

Tantra is het ontdekken van het geheim van de ander, het delen van liefdevolle intimiteit, het ervaren van hartstochtelijke verlangens. Het is diepe bewondering voelen en uiten, een vorm van dienstbaar zijn aan de ander, het gevoel er helemaal te mogen zijn. Het is afdalen in de diepe krochten van jezelf en de ander, een reis naar de geheimen van het leven, het is extase in optima forma, de poort tot de zevende hemel op aarde. Het is puur licht, puur bewust zijn, puur voelen.

Tantra is een totale verbinding aangaan met een ander. Je volledig openen en verbinden met de ander. Dus niet alleen seksueel, maar helemaal, van top tot teen, vanbinnen en vanbuiten. Dat kan alleen als je hart naar de ander openstaat. Als alles er mag zijn, zonder enig oordeel, als alles diepe bewondering opwekt, zonder enige beperking, zonder jezelf in te houden.

Wie Tantra beoefent, gaat op een ontdekkingsreis. Je weet niet hoe het samenzijn verloopt en waar je terechtkomt. Je weet ook niet wat je onderweg tegenkomt aan gevoelens, gedachten en emoties. Of er misschien angst, verdriet, schaamte, schuld en spijt opborrelt. Door samen een sfeer van bewondering en acceptatie te scheppen, kan alles naar boven komen wat boven moet komen, wat geheeld mag worden. Stap voor stap, beetje bij beetje, rustig aan. En dat in een heerlijk bedje vol liefde en licht...

Pad van heling
Tantra is in de eerste plaats een pad van heling. Een veilige en warme setting scheppen, waarin diepe pijn en vastgeroeste oordelen mogen oplossen in licht en liefde. Bijvoorbeeld het oordeel dat je er niet mag zijn, dat je niet mooi of leuk bent. Door de liefde die je voelt, van de ander en voor de ander, kunnen blokkades verdwijnen. Fysieke vormen doen er in de Tantra niet toe. Iedereen is mooi, vanbuiten én vanbinnen. Niet alleen de borsten zijn aantrekkelijk, de kuiten ook. Niet alleen de piemel is opwindend, de handen ook.

Tijdens een tantramassage bijvoorbeeld wordt het hele lichaam in diepe bewondering aangeraakt en gemasseerd. Alles met liefdevolle aandacht. Ook de erogene zones, waardoor de seksuele energie gaat stromen. Deze energie wordt door de strelingen verspreid over het hele lichaam. Langzaam verlies je jezelf in een heerlijk extatisch gevoel. Ben je teveel gefocust op de wellustige vormen van het lijf, dan kan je dit gevoel op je buik schrijven.

Het gevoel dat je in de zevende hemel bent, is het doel waar je naar streeft in Tantra. Je beperkte aardse bewustzijn lost op in het grote, oneindige bewustzijn. De beperkte fysieke vormen verdwijnen in het Al wat is, in de oneindigheid. Je voelt je licht, gedragen, je bent verlost van het zware, aardse bestaan, zwevend op golven van licht en liefde, van acceptatie en erkenning, van verlangen en genot. Je bent er niet meer, weg, opgelost, foetsie.

En dit, mijn lieve vrienden, is God. God is geen denkconcept, is niet te vangen in ingewikkelde gedachteconstructies. God is een gevoel van opperste extase, van oplossen in de oneindigheid van het leven, van een-zijn met Al wat is. God kun je alleen maar voelen, ervaren! Verlies je in het goddelijke gevoel en het hemelpaleis is van jou!

Het is niet de bedoeling om in dit euforische gevoel, in goddelijke extase, te blijven hangen. Het is de kunst om de nieuwe energie en inspiratie die je opdoet tijdens een liefdevol samenzijn, tot uiting te brengen in jouw aardse bestaan. Wie zich meer en meer opschoont vanbinnen, zakt sneller en sneller in dit fijne, goddelijke gevoel. Je wordt een baken van licht en liefde voor jezelf en jouw omgeving!

Voorwaarde tot succes
Liefdevolle intimiteit als middel om jezelf te helen en als een sleutel tot de poort naar het hemelpaleis. Een verlichte staat van zijn, waarin de zwaarte van het aardse bestaan is opgelost, waardoor jouw licht zal schijnen tot ver in de omtrek. Wat is een voorwaarde om deze zoete vruchten te kunnen plukken? Wat moeten vrouwen doen en wat moeten mannen doen om te kunnen opstijgen naar de lichtere sferen van het bestaan?

De afgelopen duizenden jaren werd de vrouwelijke energie op aarde onderdrukt door de mannelijke energie. We leefden in een patriar­chaal systeem, waarin de vrouw ondergeschikt was aan de man. De mannelijke doe-kracht was sterker dan de vrouwelijke zijns-kracht. Dit was tussen de mensen het geval was, maar ook ín de mens. Onze mannelijke kant (doen) was sterker dan onze vrouwelijke kant (zijn).

Dit is aan het veranderen. De energieën mogen in evenwicht komen, sterker nog, zijn inmiddels in evenwicht. De evenwichtige energie moet nu in de aardse stof tot uitdrukking worden gebracht door ons. Vandaar de strubbelingen tussen mannen en vrouwen, en in mannen en vrouwen. Spanningen die voelbaar zijn in relaties, huwelijken en vriendschappen. De balans is zich aan het herstellen. Eerst in ons, dan tussen ons.

Uitdaging voor vrouwen
Wat is voor de vrouw de grootste uitdaging in Tantra? Wat is voor haar de grote stap? Volledig zakken in vertrouwen en overgave. Wie het hemelpaleis wil betreden, moet zich geheel kunnen overgeven. Geen angst meer, geen wantrouwen meer. Alleen liefde, acceptatie van dat wat is en zich aandient. Geen schuld, spijt en schaamte meer. Alles mag er zijn, alles is goed zoals het is. Weg met controle, weg met sturing, weg met alle mitsen en maren. Laat het allemaal los! Blijf niet hangen aan de rand van het ravijn, maar laat los! Je valt niet te pletter, want God wacht beneden om jou op te vangen. Heb vertrouwen en geef je over. Dit is lastig gezien het verleden van onderdrukking en misbruik, van pijn en verdriet, maar wel de enige manier om alles achter je te kunnen laten en op te kunnen stijgen...

Uitdaging voor mannen
Wat is voor de man de grootste uitdaging? Wat is zijn grote stap? De man moet leren dienstbaar te zijn aan de vrouw. Het gaat in de eerste plaats om haar gevoel van vertrouwen en overgave. Als zij zich kan openen, haar hart én haar schoot, dan komt de magische kracht vrij die nodig is om op te kunnen stijgen. Zonder vrouwelijke magie is er geen doorgang naar God. De man moet zijn dominantie loslaten, hij moet beseffen dat het niet om de bevrediging van zijn behoeften en lust gaat, lekker klaarkomen, maar om het genot van samenzijn, van het gelijkwaardig zijn, van een-zijn. Daar waar de vrouw ongeremd mag klaarkomen, zo dient de man zijn ejaculatie onder controle te krijgen. Dit is een voorwaarde voor succesvolle Tantra. Dit lukt als hij het beeld van de verleidelijke en begeerlijke vrouw laat samen­smelten met het beeld van de liefdevolle vrouw, de warme vrouw, de zorgzame vrouw. Als hij de energie van zijn penis gaat verbinden met de kracht van zijn hart. Van lust naar liefde: de kunst van het eindeloze liefdesspel...

Zodra de man klaarkomt, is de magie weg. Boem, je staat weer met beide benen op de grond. De gezamenlijke bol van liefde weg, zijn zaad weg én zijn energie weg. Daarom is klaarkomen voor mannen not done in Tantra. Zelf kijk ik er iets genuanceerder tegenaan. Het klopt, de magie, het zaad en de energie zijn weg. Maar dat is niet altijd erg. Als je nooit moe mag zijn, dan moet je ook maar stoppen met werken of sporten, ja toch? Je hoeft ook niet te blijven hangen in de hogere sferen, het moet uiteindelijk op aarde gebeuren. De magie mag weer plaatsmaken voor de aardse realiteit.

Klaarkomen is een keuze
Naar mijn idee is klaarkomen voor mannen soms wel en soms niet de bedoeling. Het is geen vanzelfsprekendheid, wel klaarkomen én niet klaarkomen; het is een keuze. Soms wel, soms niet. Ligt eraan wat voor jou als man nodig is op dat moment. Dat weet je niet met je hoofd, dat voel je vanbinnen. Draait het in een samenzijn om haar proces, zij kan stappen zetten in haar proces van opschoning, laat jouw genot dan ondergeschikt zijn aan dat van haar. Laat de bol van liefdevolle energie niet klappen. Bemin haar, streel haar, omarm haar, troost haar, maar kom niet klaar.

Dit kan voor de vrouw heel helend en bevrijdend zijn: ervaren dat er mannen zijn die hun begeerte ondergeschikt kunnen maken aan haar behoeften en verlangens. Dat zij niet altijd hoeft te geven, niet altijd haar best hoeft te doen om de man te behagen. Dat zij er mag zijn en mag ontvangen, gewoon mag genieten...

Brul als een leeuw
Voel je als man tijdens een samenzijn dat er van alles in jou gebeurt, dat er van alles naar bovenkomt, dat er van alles uit mag en moet? Kom dan aan het einde klaar. Spuit je zaad met grote mannelijke kracht de wereld in. Schreeuw de longen uit je lijf, brul als een leeuw. Ook dit werkt heel bevrijdend. Een man die zijn gevoelens toont, onbegrensd en onbeschaamd. Huil zo nodig, val snikkend in haar armen. Laat je troosten, je hoeft niet altijd stoer te zijn.

In jou zit nog steeds dat kleine jongetje van weleer, dat wacht om gezien en gevoeld te worden, dat wacht op het moment waarop hij zijn ingehouden gevoelens mag uiten. Over het feit dat je niet gezien werd en wordt voor wie je werkelijk bent, over het feit dat je niet bent grootgebracht in een bad met onvoorwaardelijke liefde. Kom op, bevrijd jezelf, ga ervoor, knal eens lekker uit elkaar. Weet, geen blokkade blijft overeind door de kracht van het klaarkomen. Een kosmische orgasme! Moe? Val dan lekker in slaap!

Tantra is een bevrijding. Onderdrukte verlangens krijgen de ruimte, oude pijn kan oplossen, oud zeer tussen mannen en vrouwen mag in liefde verzachten en verdwijnen. Tantra is ook een bevrijding van de porno; de eenzijdige, gekunstelde, man gerichte seks. Geile seks is prima, hoort ook bij het leven, zeker op jonge leeftijd. Maar op een bepaald moment mag je je afvragen of er niet meer is. Of je het ook anders kan, op een meer tedere en liefdevollere manier wellicht, op een constructieve in plaats van destructieve manier...

Kanttekening
Tijd voor een kanttekening. Bij seks smelten niet alleen de lichamen samen, ook de energieën vermengen zich. Tijdens seks krijg je de energie van de ander cadeau. Fijne, lichte energie, maar ook zware, negatieve energie, bijvoorbeeld van onverwerkte zaken. Hoe kan je dit voorkomen? Hoe kan je, energetisch gezien, veilig vrijen? Door je hart te openen. Alleen als seks een waar liefdesspel is, krijg je er allebei een echte kik van.

Tantra is een godsgeschenk. God reikt ons de hand. Door gevoelens van schuld, spijt en schaamte te overwinnen, door angst terzijde te schuiven, door diep verdriet op te lossen, kan jij naar God uitreiken. Het is een manier om dichterbij God te zijn. Een heerlijke manier om je hart te openen, je liefde te laten stromen en jouw ziel intens te voelen. Het is genieten om gewoon schaamteloos jezelf te kunnen zijn. Het leert je in vertrouwen te zijn, om in overgave te leven. Je leert om los te laten, om te bewegen, om in te voelen en compassie te kweken, om dienstbaar te zijn aan je diepste zelf en aan anderen.

Na alle angst en verdriet, onderwerping en dominantie, agressie en onderdrukking is dít het nieuwe gevoel waarmee we een ander leven gaan opbouwen in de hogere dimensies, een leven in in vrede en harmonie. We staken de strijd en gaan samenwerken met elkaar. Het pijnlijke gevecht met louter verliezers wordt een uitdagende dans met louter winnaars.

Nog een belangrijke kanttekening
Je kunt Tantra op twee verschillende manieren benaderen: de meer technische en de meer gevoelsmatige benadering. Wie kiest voor de eerste invalshoek verdiept zich in de kennis en leert omgaan met de vaardigheden. Dit is letterlijk en figuurlijk de hoofdstroming. Het is Tantra leren, zoals je gewend bent te leren. Het je eigen maken van kennis en vaardigheden, om jezelf op te bouwen, sterker te worden en verder te ontwikkelen.

Maar je hebt ook een andere benadering, één die voor westerlingen minder voor de hand ligt. Tantra beoefenen geheel vanuit het gevoel, puur op basis van intuïtie. Niet om te leren, maar om af te leren. Niet om jezelf op te bouwen, maar om jezelf af te breken. Niet om jouw mens-zijn te versterken en jouw kunsten te vergroten, maar om je te transformeren in een bezield wezen van licht en liefde.

Tantra zien als het afpellen van een ui. Een voor een de schillen weghalen, tot de kern overblijft: niets, noppes, nada. Het beoefenen van Tantra om uiteindelijk in de leegte te geraken, om het niets te ervaren en vandaar uit opnieuw geboren te kunnen worden als een bezield mens. Een nieuw mens die vanuit het niets het alles betreedt.

Kiezen voor dit pad is moedig. Het is het vertrouwde loslaten, van alles dat je ooit steun gaf. Zelfs de basis onder je voeten verdwijnt. Zij die geheel vrij en naakt kunnen leven, zonder enige bescherming, controle en franjes, zullen het genoegen smaken van het leven in de hogere dimensies.

In liefde, Ismaël Sananda

Kanttekening
Als ik over God schrijf, dan bedoel ik niet de man in de hemel. God is eenheid en harmonie. Als er veel goddelijke energie door je heen kan stromen, dan leef je in eenheid en harmonie. Zo niet, dan leef je in dualiteit, in een duistere wereld van tegenstellingen en strijd. Wie zijn blokkades heelt, opent zich voor God, wie zich opent voor God leeft in vrede. De scheppende energie die bestaat uit vrouwelijke en mannelijke energie, uit Yin en Yang. God is dus ook Godin! Samen vormen ze, als ze in balans zijn, de eenheid!