KUNDALINI TANTRA

geestelijke verruiming en bevrijding

De Kundalini Tantra is een uitbreiding van de Tantramassage, waarbij de opgewekte seksuele energie de kundalini activeert. Met een ademhalingstechniek wordt de kundalini energie via je ruggengraat omhoog gestuwd richting je kruin. Het uiteindelijke doel is om de kundalini energie in de kruin te laten vermengen met goddelijke energie (vereniging van shakti en shiva).

Doordat de energie door alle chakra's heengaat, zorgt de Kundalini energie ervoor dat je geleidelijk door opgebouwde blokkades heen werkt. Dit gaat gepaard met inzichten en heling op elk aspect van je leven. 

Na enige oefening (soms ook al de eerste keer) zul je extase ervaren; een verruimd bewustzijn dat los staat van tijd en plaats. Dit nieuwe bewustzijn zul je meenemen in je dagelijks leven. Je leven zal hierna nooit meer hetzelfde zijn. 

Zoals een klant het een paar weken na de sessie omschreef: "Door onze sessie is mijn leven echt veranderd. Ik voel me herboren. Ik kijk en zie anders. Ik luister en hoor anders. Ik praat anders en gebruik andere woorden. Ik voel anders en doe anders."

Ik heb het ontwaken van de kundalini zelf meegemaakt en ik kan je vanuit mijn jarenlange ervaring helpen . 

Het is de start van een nieuwe ontdekkingstocht; een fase van bewust in het leven staan.  

Wat is Kundalini?

Kundalini is een woord uit het Sanskriet dat 'opgerold' betekent. Je kunt kundalini zien als een energie dat slapend is en opgerold ligt (als een slang) in je basischakra (aan het begin van je ruggengraat). 

Als de Kundalini energie geactiveerd wordt en ontwaakt, stijgt deze door de chakra's vanuit je stuit via de ruggengraat omhoog naar je kruin. Doordat de energie door alle chakra's heengaat, zorgt de Kundalini energie ervoor dat je geleidelijk door opgebouwde blokkades heen werkt. Dit gaat gepaard met inzichten en heling op elk vlak.

De Kundalini energie is in iedereen aanwezig, ook al ben je je hiervan niet altijd bewust. Zie het als een reservoir van ongebruikte en uiterst krachtige energie dat je opeens kunt aanspreken. Hierdoor neem je in kracht toe, zowel in je dagelijkse bezigheden als bij je spirituele ontwikkeling. 

De kundalini die vrij door alle energiebanen en langs alle energiecentra (chakra's) stroomt, geeft een gevoel van balans, controle, mogelijkheden en pure levendigheid. 

Wat zijn chakra's? 

Het rijzen van de kundalini energie vanaf de stuit tot de kruin kan leiden tot vervolmaking, verlichting, zelfrealisatie, en het opgaan van het ego in het Al. Een actief en open kundalini-kanaal geeft aan dat wij ons leven en de levenskracht optimaal laten stromen, en onze potentie ten volle benutten. Eenmaal opgewekt stroomt de kundalini-energie door het sushumnakanaal (een energiekanaal die het etherisch equivalent van onze ruggengraat is).

Op deze energiebaan van de kundalini-energie zijn de zeven chakra's gesitueerd. Deze spelen een rol bij het rijzen van kundalini en de uitdrukking ervan. Het woord chakra is Sanskriet en betekent "rad" of "wiel". 

Een chakra is een energetisch knoop- of kruispunt, een soort rotonde van energie. Met de chakra's nemen wij energie op en geven wij energie af. Er zijn verschillende chakra's, groter en kleiner, in ons energetische lichaam. Meestal wordt er binnen spirituele disciplines gewerkt met de zeven bekende chakra's:

1 wortelchakra - overleven, levenswil, voortplanting, eerste levensbehoefte, contact met de aarde, fundamenteel menszijn; bijnieren, genitaliën, blaas en ruggengraat.

2 buikchakra - centrum van seksualiteit, opslagplaats van eerste indrukken en oude emoties, vitaliteit, begeerte; voorplantingsorganen en urogenitale stelsel, nieren, geslachtsklieren en benen 

3 plexus solaris/zonnevlecht (maag) - centrum waar alle energie die door het lichaam stroomt wordt verwerkt, zetel van macht, eigenheid en kracht, maar ook angst en dominantie; maag, lever, galblaas, alvleesklier

4 hartchakra - centrum van emoties en liefde voor zelf en anderen, vertrouwen, vrede, vergeving en mededogen; het fysieke hart en de thymus 

5 keelchakra - communicatie, uiting van wat in je leeft, creativiteit, schepping en zelfexpressie, verantwoordelijksheidgevoel; keel, schildklier, bovenste deel van longen en armen, spijsverteringskanaal

6 voorhoofdchakra - helder inzicht, hoger weten, telepathie, waarheid en inspiratie; onderste deel van de hersenen, linkeroog, neus, wervelkolom en oren

7 kruinchakra - bewustzijn van eenheid, verbinding tussen mens en kosmos, spiritualiteit; bovenste deel van de hersenen, rechteroog en epifyse


Elk chakra heeft een specifieke lading en betekenis, en reguleert zoals je hierboven kunt zien bepaalde functies zoals communicatie, assertiviteit, intuïtie en het vermogen om liefde te geven en te ontvangen.

Chakra's functioneren organisch en natuurlijk, we hoeven hun werking en aard niet altijd bewust te activeren. Een voorbeeld: als we in het dagelijkse leven onszelf uitgedaagd zien om een weerwoord te geven of om ons standpunt te verduidelijken, raakt automatisch en vanzelfsprekend het keelchakra actief - via dit centrum uiten we onze intentie en onze mening. Voelen we ons op ons gemak bij iemand, dan gaan als vanzelf het hart en de buik stralen (affiniteit, delen, huiselijk gevoel, veiligheid).

Soms is een centrum geblokkeerd. De energie stroomt dan niet vrij. Deze blokkades ontstaan door pijnlijke ervaringen, angst, twijfel of beperkende factoren buiten onszelf die ons iets willen leren en laten inzien over onszelf en onze vermogens.

Wanneer de kundalini ontwaakt, activeert en stijgt, kan de energie dus vastlopen en druk gaan uitoefenen ter hoogte van een geblokkeerd of inactief centrum. Dit kan zich uiten in de vorm van fysiek ongemak of in de vorm van problemen op het gebied dat samenhangt met de hoedanigheid en invloed van het betreffende chakra.

Healing, meditatie, aandacht en juiste persoonlijke ontwikkeling kan weer zorgen voor een goede doorstroom en het voltooien van het rijzen van de energie. Bij deze methodes kan aandacht worden besteed aan de kundalini-energiebaan en ook aan de chakra's als afzonderlijke "haltes" die de energie aandoet op de weg naar het kruincentrum.

Eenmaal geactiveerd, is het stijgen niet permanent. De energie kalmeert weer en vindt haar weg neerwaarts, terug naar het basiscentrum bij de stuit. Hoe lang en hoe intens het kundalini-pad (ook wel het kundalini vuur) actief blijft, verschilt per persoon.

Activatie van de Kundalini geeft een geweldige boost aan je persoonlijke ontwikkeling, kracht en energie. Het zorgt voor vitaliteit, verjonging en toenemende seksuele energie en werkt door in elk aspect van je leven; in je werk, je relaties en je gezondheid. 

Margot Anand (schrijfster van o.a. de boeken 'Tantra, een weg naar intimiteit en extase' en 'Tantrische liefde' omschrijft het als verliefd zijn op het leven. Het maakt dat je meer doet dan alleen je plicht. Je neemt ten volle deel aan het leven en deelt je vreugde, pijn, talenten en waarheid met de mensen om je heen. Hierbij zijn de chakra's de zeven tantrische sleutels:

  • zeg 'ja' tegen het leven
  • ga mee met de stroom van je levenskracht
  • vertrouw op jezelf en laat dat zien
  • open je hart voor jezelf en anderen
  • wees authentiek in het uitdrukken van je creativiteit en waarheid
  • kijk naar binnen voor helderheid en inzicht
  • maak kennis met dankbaarheid, spirituele vrede en de kunst om het leven ten volle te leven.

Praktisch

In het gesprek voorafgaande aan de massage vertel ik je meer over kundalini, chakra's en het proces van bewustwording. Ook doen we een chakrameditatie. Ik leer je de ademhalingstechniek en leg je uit hoe je de kundalini energie thuis weer kunt opwekken.

✔ De Kundalini Tantra is een uitbreiding van de Tantramassage.
✔ Een sessie duurt minimaal 2,5 uur.
✔ De sessie is alleen geschikt als je in staat bent je ejaculatie te controleren (of dit wilt leren).  

De Kundalini Tantra is een start van een nieuwe manier van in het leven staan en tegen het leven aankijken. Je zult dichter bij je ziel en je levensbestemming komen.